Friday, December 26, 2008


Gr:1 Gaz Türbinleri Dersi 2. Vize

Soru 1: Gaz türbinlerinde basit bir sistemi tanımlayıp, verim ifadesini açıklayınız, verimi azaltıcı olayları örneklendiriniz.

Gaz türbinlerinde, basit bir sistem 4 bölümden oluşur. Bunlar kompresör, kondenser, yanma odası ve türbindir. Sisteme alınan hava kompresörde sıkıştırılır, soğutulmak üzere kondensere yollanır. Burada ara soğutma işlemi yapılan akışkan yanma odasında yakılarak enerji elde edilir, gerçek çevrimi esas aldığımızdan akışkanın bir kısmı türbinlerde genişleyerek tekrar kompresöre döndürülür. Gaz türbinlerinde esas gaye verimi arttırmaktır. Yüksek yatırım maliyeti ve yakıt maliyetine sahip bu tür tesislerde sürümden kazanma gibi bir sistem yoktur. Ara soğutma işlemi en fazla 2 ya da 3 kademe yapılabilir, daha fazlası maliyeti arttıracağından tercih edilmez. Bir başka verimi azaltıcı neden ise yine akışkanın ara soğutma da kimyasının bozulmasından ötürü kapalı çevrime katılamamasıdır. Böylece sistem kendi iç enerjisini dışarıya vererek çevrimin verimini ve ömrünü düşürmüş olur. Gaz türbinlerinin geleceğe yönelik yatırımlara uygun olmasının nedeni de kontrüksiyon ya da diğer dizayn şartları değil, kapalı çevrimlere uygun olmasındandır.

Son olarak toplamak gerekirse, gereğinden fazla ara soğutma işlemi, maliyeti arttıracağından, akışkanın kimyasını bozup sistemin iç enerjisini azaltacağından bundan da ötürü kapalı çevirimin işlerliği yönünden santralin geleceği yönelik yapılan net işinin azalacağından, gaz türbinlerinde verimi azaltıcı yönde büyük bir rol oynar.

Hasan Temizel
04065140
Gr:1

Şaziye Karslı Galatasaray'da
Galatasaray Bayan Basketbol Takımı, bu sezon Rusya’nın Spartak Moskova takımında oynayan Şaziye Karslı ile bir buçuk yıllık sözleşme imzaladı. Yeni transferimiz, 29 Aralık 2008 Pazartesi günü takıma katılıp antrenmanlara başlayacak.


No comments: